18 Şubat 2018 Pazar

Gecenin tam üçünde

Kalbimin orta yerinde bir hapishane var. Öyle ki, demir parmaklıkların sivri uçları ciğerlerime batıyor.

Bu duyguya en çok gecenin sabaha kavuşmazdan önceki saatlerinde savruluyorum. 3-4-5 civarında. Fikret Kızılok’un “Gecenin Tam Üçünde” şarkısındaki gibi:


Aynı saatlerde hayatımın baş aktörü Bilinç istirahate çekildikten sonra perde arkasında aktörü gözlemiş olan yönetmen Bilinçaltı tüm ihtişamıyla sahneye kuruluyor ve başlatıyor kafamın içindeki film makinesinin gece gösterimini. Artık uyuyabilirsen uyu. Ben de kendimi rahatlatmak için Şimdi'nin sıkan ayakkabılarını çıkarıp yalın ayak Geçmiş'e koşuyorum. Oradaki sevinçlerimden hevesimi aldıktan sonra Gelecek'teki hayallerime doğru kanatlanıyorum. Fazla uçmuş olmalıyım ki, Şimdi çirkin dirseğiyle böğrümü dürtüyor ve beni hapishaneme geri döndürüyor. İşte o anlarda fena halde şiire acıkıyorum. Gecenin bir yarısı midesi kazınıp tıkınmaya koşturanlar gibi ben de şiirlerle tıka basa dolduruyorum içimi.

Şairlerin ölümsüz sesleri, kendi iç sesim, mızıklanmalarım, konu komşunun dedikodusu, şunun bunun ah vah'ları derken... Ne çok ses fısıldaşıyor yanımda derken... Odalar arasında dolanıp dururken... Ansızın kızımın poposunda arsız bir kahkaha gibi patlayan bir "Zort!" sesi bu yavan dramı kara güldürüye çeviriveriyor.

14 Şubat 2018 Çarşamba

Otuz milyon kelime, otuz milyon kez sevgi...

0-3 yaş aralığında çocuğu olanlar dikkat! Sizlere çok önemli bir kitaptan bahsedeceğim. Bu kitaba Doğan Cüceloğlu'nun YouTube yayınında tesadüf etmiştim. Adı: *Otuz Milyon Kelime. Kitap, bebeğinizin beyin gelişiminde 3 yaşın kritik bir sınır olduğu olgusunu bilimsel araştırmalarla gözler önüne seriyor. Yani önce sizi şuna ikna ediyor: Doğumundan 3 yaşına kadar çocuğunuz sizi anlamaz diye düşünmeyin; onunla konuşabildiğiniz kadar konuşun! Çocuğunuzun bilişsel ve duyuşsal gelişimini, matematik ve uzam algısını, ileride karşısına çıkacak zorluklarla mücadele etme gücünü doğumundan itibaren ona aşılayın. Yöntem ise son derece basit 3K aşamalarından oluşuyor: Kavra-Konuş-Karşılıklı Yap. 

Bu bir etkinlik kitabı değil. Çocuk yetiştirme sırasında karşılaşabileceğiniz sorunlarla ilgili rehberlik kitabı da değil. Ancak bu kitap, doğduğundan itibaren çocuğunuzla olan iletişiminizi sağlıklı bir temele oturtmanız için nörobilimin verileri ışığında size yalın fakat etkili bir yöntem sunuyor. Farklı kelimelerle içeriği zenginleştirilmiş, sevgi dolu bir sohbetle bebeğinizin beynine eşi bulunmaz bir yatırım yapabilirsiniz, çünkü "bebekler zeki doğmaz; aileleri onları zeki yapar."

Şimdi alttaki karikatüre bakar mısınız? (Eser sahibini bilmiyorum)
Muhtemelen çocuğun yapayalnız bırakılışı, boynu bükük duruşu sizin de içinizi acıtmıştır. Karikatürdeki kişiler dışarıdan ne denli kendi halinde, sevimli bir çekirdek aile izlenimi veriyor olsa da, aslında hepsi kendi yalnızlığına gömülmüş. Kadın ve erkek görünen o ki buna çoktan alışmışlar; ancak çocuk derin bir ıstırap içinde. Karnı tok mu? Tok. Sıcacık evinde oturuyor mu? Oturuyor, üşümüyor. Kıyafetleri var mı? Var. Oyuncakları var mı? Var. O halde neden mutsuz? 

Büyük olasılıkla karikatür çizileli epey zaman geçmiştir; fakat çoğumuzun evinde yaşanan durum tıpatıp aynısı değil midir hâlâ? Çocukların ellerindeki nesneler değişse de yapayalnız oturmaya devam ediyorlar. Telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, televizyonlarla bomboş geçen saatler...

Çocuklarınıza yapacağınız en iyi yatırım; pahalı kıyafetler, gösterişli oyuncaklar, teknolojinin son harikası akıllı ürünler almak değil. Onlara ve dolayısıyla beyinlerine yapacağınız en iyi yatırım, onlarla 3K ilkeleri doğrultusunda etkili bir sohbet gerçekleştirmek ve bunu sürekli hale getirmek. Birlikte kitap okumak, şarkı söylemek, resim yapmak, sayı saymak, geometrik şekillere dikkat çekmek, onlara açık uçlu (neden-nasıl gibi) sorular sormak, seçenek sunmak...

Çocuğunuzu yalnız bırakmayın. Anne-baba olmak emek ve özveri ister, kolaycı anne-baba olmayın. Televizyonunuzu, telefonunuzu onunlayken kapatın. Onu da teknolojinin bağımlılık yaratan etkisine teslim etmeyin. Gözlerinin içine bakarak konuşun onunla.

Yüzyıllar önce bu topraklarda bir Yunus yaşardı. Ne diyordu Derviş Yunus: "Söz ola ağulu aşı bal ile yağ ede bir söz". Siz de sözlerinizle bal ile yağ edin çocuğunuzun sevginize aç dünyasını. Zihinsel gelişimini, kişilik oluşumunu, geleceğini bal ile yağ edin. 30 milyon kelime kullanarak, 30 milyon kez sevgi sunarak, 30 milyon kez bilgelikle yaklaşarak.

30 milyon kez saygıyla...

*Otuz Milyon Kelime - Dr Dana Suskind - Buzdağı Yayınları